3
Tem
2012
0

Türkiye’de Dil ve Konuşma Terapisti Nasıl Olunur?

Anadolu Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı-DİLKOM, 1999 yılından beri bu alanda araştırma ve uygulama yapmakta ve uzman yetiştirmektedir.  Eğitim lisans ve yüksek lisans düzeyinde verilmektedir. Yüksek lisans düzeyinde, resmi eğitim süresi 3 yıl olan eğitim sürecinde, ilk yıl öğrenciler tarafından pek çok alandan ders alınmakta ve gözlemler yapılmaktadır. Öğrenciler ALES, ÜDS/KPDS ve lisans akademik ortalamaları bakımından son derece yüksek puanlarla anabilim dalına kabul edilmektedir. Öğrencilerden haftanın 5 günü öğretim, gözlem ve terapi süreçlerine katılmaları beklenmektedir. Uzmanlık derslerini almak için 1. yılda bilimsel hazırlığın başarıyla tamamlanması gerekmektedir. 2. yılda bilimsel uzmanlık dersleri alınmakta ve hastane stajları yapılmaktadır. Bu yılın 2. döneminde temel konularda terapi uygulamaları DİLKOM akademik personelinin süpervizyonunda başlamaktadır. Her öğrencinin tüm bozukluklarda, bir uzman tarafından süpervizyonlu en az toplam  400 saat uygulama yapması zorunludur. 3. yılda spesifik alanlarda terapi uygulamaları ve bazı derslerle birlikte tez/proje süreci başlamaktadır. Öğrenciler 30’dan fazla derste, 400 saat uygulamada ve tez/proje sürecinde başarılı olduktan sonra Uzman Dil ve Konuşma Terapisti unvanı almaktadırlar.

emrah cangi

 Ayrıca bkz. Dil ve Konuşma Terapistliği Lisans Programı Açılıyor

Ayrıca bkz. Dil ve Konuşma Terapistliğinin Gerektirdiği Kişisel Beceriler

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/04/20110426-1.htm

https://docs.google.com/file/d/0B8Z-3siTir7qWHlSUUFDV01xeTg/edit?pli=1

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Dil ve Konuşma Terapisinde Tele-terapi Uygulamaları
Dil ve Konuşma Bozukluklarının Psikolojik Yönü (Kültür Üniversitesi, Psikoloji Sohbetleri VIII)
Kekemelik – CNN TÜRK
PROMPT TERAPİ YÖNTEMİ (Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets)

15 Yorum

  1. hasan celal

    Merhaba Hocam,

    Acaba bu Konef’in 1.5 yıllık Bulariastan’daki yüksek lisans programı nedir? Gerçekten işe yarar mı sizce?

    1. Hasan Bey Merhaba,

      Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde Dil ve Konuşma Terapisti-DKT yetiştiren programların belli gereklilikleri vardır. Bu gereklilikleri karşılamadığınızda ülkemizde diplomanızın YÖK onayı alması pek mümkün değildir. Ayrıca YÖK, DKT diploma geçerlilikleri için zaten Türkiye’deki DKT alanındaki öğretim üyelerinden görüş almaktadır. TIP, fizyoterapi ve DKT gibi insana yardımı içeren sağlık alanlarında profesyonellerin titizlikle yetiştirilmesi çok kritiktir, zira insan hayatı söz konusudur. Bunu hizmet verdiğimiz alanlara baktığınızda görebilirsiniz (nörolojik hastalıklara bağlı motor konuşma bozuklukları, yutma bozuklukları, tümoral ses bozuklukları… ).

      Dolayısıyla programın nitelikleri, bazı kriterler bakımından sizi ve YÖK’ü tatmin edecek gibi gözüküyorsa başvurunuz (örneğin, programın süresi, derslerin sayısı ve içerikleri, farklı lisanslardan alınan bireylerin hazırlığa tabi tutulup tutulmaması ki bu ABD’de ve ülkemizde kesin bir kuraldır, stajlar, derslerin Türkçe dilbilimini içerip içermediği, alınan ders saati ve süpervizyonlu terapi süresi vb.). Ancak bu eğitimin, dil-konuşma patolojileriyle ilgili hizmet vermede, sizi yeterli kılmayabileceğini ve diplomanızın onaylanma riskinin olduğunu düşünüyorsanız başvurmayınız.

      1. Merhabalar,
        Avustralyadan yaziyorum, Burda Dilbilimi okuyorum ve 2 ay sonra mezun olacagim, fonetik, fonoloji, morfoloji, syntax, semantics, pragmatics, sosyal dilbilimi, multikulturel kominkasyon vb. dersleri iceren bir bolumden mezun oluyorum. Burda Master olarak Konusma Terapisi yapmak istiyorum ama Turkiye’de is hayatina atilmak istiyorum. Malesef Turkiye’de Konusma Terapisi adina fazla bilgi yok ve esitliklerden emin degilim. Sizce dil ve konusma terapi master’mi Turkiye’demi yok su an bulundugum ulkedemi yapmaliyim? Hangisi daha gecerli olur ve hangisi ile daha verimli olabilirim? Avustralyada yaptigim Master ile Turkiye’de ek olarak bir egitim gormem gereklimidir?
        Simdiden vaktiniz icin tesekkurler.

  2. Seda Hanım Merhaba,

    Türkiye’de bu alanda yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verilmektedir. Eğitim avrupa ve ABD’deki programlara benzer içeriktedir ve dersler DKT ve ilişkili alanlardan gelen pek çok önemli öğretim üyesi tarafından verilmektedir. Avusturya’da DKT eğitim programının adını, içeriğini ve verilecek ünvanı (logopedist?) bilmiyorum. Bunları incelemeniz gerekebilir. Diğer yandan orada master yapmak dilimizin kendine has özellikleri ve bozukluk niteliklerini tanımada yetersizlik yaşamanıza neden olabilir ve bu konuda ek bir çaba göstermeniz gerekebilir. Diploma için Türkiye’de de YÖK’ten denklik almanız gerekecektir. Daha ayrıntılı bir bilgi almak için Anadolu Üniversitesi, Dilkom’la görüşebilirsiniz.

    Başarılar dilerim,

    EC

  3. reşat avcı

    Merhaba,işitme özürlü ilkokul 1. sınıfta okuyan bir öğrencim var.Yılllar önce hizmetiçi eğitim dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların eğitimi kursuna katılmıştım.aldığım eğitimle birşeyler yapmaya çalışıyorum fakat daha fazla bilgiye ihtiyacım var.arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.işitme özürlü öğrencim kulaklık kullanıyor,konuşamıyor.öğrencimin babasıda aynı şekilde.fakat 2 haftalık çabalarım sonucu kendi adını,benim adımı ve bir takım kelimeleri konuşmaya başladı.lütfen yardımlarınızı bekliyorum.mail adresim ravci71@hotmail.com

  4. Didem Seçkin

    Emrah Bey merhaba, blogunuzu ilgiyle takip ediyorum ve bu alana ilgi duyuyorum. Mezunlar kpss sınavına girip memur olabiliyor mu? Uzmanlar genellikle nerede çalışıyorlar?Uzmanların aylık maaşları yaklaşık olarak nedir? Teşekkürler…

  5. Uzm. DKT Emrah Cangi

    Didem Hanım Merhaba,

    Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS), Dil ve konuşma terapistliği alanına henüz bu yıl yer verilmiştir. Örneğin ben hiç devlet memuru olan dil ve konuşma terapisti tanımıyorum. Umarım bu uzmanlar en kısa zamanda devlet hastanelerinde hizmet vermeye başlarlar. Ülkemizde mezunlar genellikle özel eğitim kurumlarında, hastanelerde ve özel kliniklerde çalışmaktadır. Uzmanların aylık gelirlerine ilişkin elimizde ABD’deki verilere benzer şekilde resmi ve net veriler yok. Özel alanda aylık kazanç konusuna gelince durum, dil ve konuşma terapistliğine benzer şekilde hizmet veren diğer alanlarla (tıp, fizyoterapi, duyu entegrasyon terapisi, klinik psikoloji vb.) benzer şekilde benzerdir ve oldukça heterojendir. Başka deyişle bir uzmanın aylık kazancı, o uzmanın bulunduğu çalıştığı merkez, şehir, tecrübesi, ilişkileri, bulunduğu ekip, bir günde alabileceği vaka sayısı, çalıştığı vaka grubu gibi pek çok değişkenle yakından ilişkilidir.

    Şimdiden başarılar dilerim,

    Uzm.DKT. Emrah Cangi

  6. buse bulmuş

    ben türk dili ve edebiyatı bölümünde okuyorm bu bölümden mezun olduktan sonra dil be konuşma terapistliği sertifikası alabilir miyim

  7. deniz

    hocam ben zihin engelliler sınıf öğretmenliği 2. sınıf öğrencisiyimde konuşma terapisti olup hastanelerde görev almak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz ? teşekkürler….

  8. Deniz Bey/Hanım, Yukarıda da açıklandığı gibi yüksek lisans başvurusu yapmanız gerekiyor. Mezuniyet sonrası hastanelerde de çalışabilirsiniz. Buse Hanım, hangi lisans programlarından öğrenci kabul ediliyor bilmiyorum. Konuyla ilgili bilgi almak için lütfen A.Ü. Dilkom’la görüşünüz.

  9. deniz

    hocam deniz bey diyebilirsiniz =)) şimdi bizim bi arkadaş bahsetmiştide 3 yıl eğitim alıp yrd. doç. dr. olup hastanede çalışa biliriz diye. yüksek lisans yaparak mı master yaparak mı nasıl anlamadım ?

  10. O zaman Deniz Bey 🙂 Bu arada konu da biraz karışmış 🙂 Master ve yüksek lisansı aynı kavramlar olarak kullanıyoruz. Yardımcı doçent kadrosu için master+doktora yapıp bu unvanla ilgili bir kadro almanız gerekiyor. Hastanede çalışmak için yardımcı doçent olmanıza hiç gerek yok 🙂

  11. Emrah bey merhaba,

    Birkaç şey sormak istiyorum size:)
    DKT yüksek lisansında İngilizcenin önemi ne ölçüdedir?
    Yüksek lisans yaparken çalışma olanağı var mı?
    Bir de tezli veya tezsiz yüksek lisansın çalışma olanakları açısından farkı var mı?

    1. Merhaba,

      Yabancı dil alanda çok önemli zira alanyazının tümü yabancıdır. Daha bilimsel hazırlık sürecinin ilk döneminde akademik kitaplar ve makaleler okunmaya başlanmaktadır. 2 yıllık ders sürecinde maksimum birkaç gün çalışılabilir. Tezli-tezsiz yüksek lisans mezunu olmanın çalışma olanakları bakımından kanımca önemli bir farkı yoktur. Ayrıntılı ve en doğru bilgiyi DİLKOM’dan alabilirsiniz.

      Başarılar,

      Uzm. DKT Emrah Cangi

Yorum Bırakın

error: İçerik korunmaktadır !!