1
Eki
2012
0

Dil ve Konuşma Terapistliği Lisans Programı Açılıyor

Alanımız için önemli bir gelişmeden bahsetmek istiyorum.  2012-2013 eğitim-öğretim yılında Anadolu Üniversitesi’nde Dil ve Konuşma Terapistliği lisans programı açılıyor. MF 3 puan türünde öğrenci alınacak ve muhtemelen taban puanlar oldukça yüksek olacak. ÖSYM tercih koşulu olarak iki madde belirlemiş:

-İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.

-Bu programa kayıt için konuşma, işitme ve görme engeli bulunmaması gerekir.  

(http://www.osym.gov.tr/dosya/1-60822/h/tablolar-ve-kosullart-3at3b-t4-24-9-2012.pdf)

Kanımca hazırlık eğitim her ne kadar isteğe bağlı olsa da bu alanda yabancı dil bilmek kritik öneme sahip. Bu bakımdan kazanan öğrencilere -özellikle yabancı dil konusunda yeterliliklerine güvenmiyorlarsa- mutlaka hazırlık eğitimi almalarını tavsiye ederim.

Alanımızda kendini geliştirmeye açık ve yetenekli uzmanlara büyük ihtiyaç var. Eğer bu puan türünde iyi bir puana sahipseniz, gereken kişisel becerilerin sizde de bulunduğunu düşünüyorsanız ve konuya ilgi duyuyorsanız kesinlikle öneririm.

emrah cangi

Program broşürü

Ayrıca bkz. Dil ve Konuşma Terapistliğinin Gerektirdiği Kişisel Beceriler

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Dil ve Konuşma Terapisinde Tele-terapi Uygulamaları
Dil ve Konuşma Bozukluklarının Psikolojik Yönü (Kültür Üniversitesi, Psikoloji Sohbetleri VIII)
Kekemelik – CNN TÜRK
PROMPT TERAPİ YÖNTEMİ (Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets)

7 Yorum

  1. ezgi oral

    Merhabalar, Lisans bölümü ile yüksek lisans bölümü arasındaki farklar ne olacak ? Yüksek lisansın süresinde bir azalma veya kontenjanlarda bir artma olacak mı ? Dilkom’un puanları şu anda çok yüksek ama bir taraftan da bu sene ek kontenjanla öğrenciler kolaylıkla bu bölüme girebilecekler. Bu durumda insan tekrar lisans mı okusam diyor. Tabi ki tüm bunlar yeni oturmaya başladı, hepsi zamanla düzene girecektir ama şu anda herşey çok karışık görünüyor.

  2. Ezgi Hanım Merhaba,

    Görüşlerinize katılıyorum. Şüphesiz içerikten dolayı lisans ve yüksek lisans mezunları arasında bilgi, beceri ve yetki bakımından bazı farklılıklar olacaktır. Muhtemelen lisans programı da birkaç yıl içinde bu puan türünde oldukça yüksek olacaktır. Üstelik lisans programının içeriğinde YÖK dersleri vb. de var. İngilizce hazırlık olması da bir diğer konu. Eğer lisans mezunuysanız yüksek lisans programınıza başvurmanız daha isabetli gibi. Ayrıntılı bilgi için DİLKOM’a başvurabilirsiniz.

    Kolaylıklar dilerim,

    Uzm.DKT Emrah Cangi

  3. EZGİ ORAL

    Lisans mezunuyum, özel eğitimde çalışıyorum. Açıklamanız için teşekkür ederim, iyi çalışmalar…

  4. elif bildik

    üstelik MF3 ten alıyor. sağlık bilimlerinin bünyesinde olmasından mı yoksa fizik kimya bilme gerekliliğinden mi? neden MF3 puanıyla öğrenci alınıyor anlayamadım.hemşirelik,tıpla aynı puan türü.TM 3 olmalıydı.

  5. olcay

    peki yurt dışında yapılan yüksek lisansın(dil konuşma terapistliği) Türkiye’de denkliği var mıdır yoksa; her ülkenin kendi müfredatı mı söz konusudur.(her dilin kendine özgü konuşma sorunları vardır.

    1. Merhaba, bildiğim kadarıyla her ülkeyle denklik söz konusu değil (örneğin Bulgaristan). En doğru bilgiyi almak için YÖK veya Dilkom’la görüşebilirsiniz. Dil ve konuşma terapistlerinin çalıştıkları dilin özellikleri, edinimi ve bozuklukların karakteristik özelliklerine ilişkin yeterli donanıma sahip olması gerekmektedir.

Yorum Bırakın

error: İçerik korunmaktadır !!